Vloerverwarming op stads- of blokverwarming
Tegenwoordig maken heel veel gezinnen in Nederland gebruik van stads-, of blokverwarming. Dit type verwarming is interessant omdat het restwarmte betreft. De restwarmte die wordt afgegeven door met name energiecentrales en bedrijven gaat op deze manier niet verloren, maar kan op een zeer duurzame wijze worden toegepast. Maak je ook voor jouw huis gebruik van stads- of blokverwarming en zou je daar graag een systeem met vloerverwarming op willen aansluiten? In dat geval hebben we alvast enkele zeer interessante tips voor jou!
Wat is stadswarmte precies?
Stadsverwarming wordt aanzien als een vrij duurzame manier van verwarmen. Bij stadsverwarming wordt er immers gebruik gemaakt van de restwarmte van energiecentrales of andere bedrijven. Deze restwarmte kan worden gebruikt om met name het water in de woning te verwarmen waardoor ze eigenlijk zeer geschikt is om toegepast te worden bij vloerverwarming. Je moet er rekening mee houden dat er bij stadsverwarming niet zoiets bestaat als een grootschalig warmtenetwerk, in tegendeel. Er is slechts één warmteproducent en één distributeur die de warmte aan jouw woning kan aanleveren.
Wat is blokverwarming?
Blokverwarming en stadswarmte vertonen grote gelijkenissen met elkaar, niet in het minst omdat er in beide gevallen gebruik wordt gemaakt van restwarmte. Wanneer we het hebben over blokverwarming spreken we echter over een systeem die een volledige woningblok kan verwarmen. De verwarming gebeurt in bijvoorbeeld een flatgebouw dan ook uitsluitend door één enkele, centrale installatie. Steeds vaker wordt er ook in dergelijke situaties gebruik gemaakt van een systeem met vloerverwarming. Het moet echter gezegd dat dit niet altijd even eenvoudig is. Wanneer je vloerverwarming wenst aan te sluiten op blokverwarming zijn er dan ook steeds verschillende factoren waar je maar beter rekening mee kunt houden.
Vloerverwarming op blokverwarming
Wanneer je een systeem met vloerverwarming gewoon rechtstreeks zou aansluiten op blokverwarming zal je al snel kunnen vaststellen dat dit niet direct aan te raden is. De vloer krijgt dan vaak zo warm bij het aanzetten van de installatie dat je er niet alleen nauwelijks op kan lopen, maar ook dat de tegels je als het ware naar de oren zullen vliegen. Wanneer je er voor wil kiezen om je systeem met vloerverwarming aan te sluiten op blokverwarming is het dan ook steeds aan te raden om daarbij gebruik te maken van een speciale verdeler. Deze verdeler kan er voor zorgen dat de temperatuur van het water in de leidingen perfect wordt geregeld en zich bijgevolg ergens rond de 30 graden zal bevinden.
Afstemmen van vloerverwarming op stadsverwarming
Er bestaan op moment van schrijven in Nederland verschillende soorten stadsverwarming. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat de verdelerunit voor de vloerverwarming wordt afgestemd op het type stadsverwarming waar gebruik van wordt gemaakt. Het is het energiebedrijf die zal aangeven van welke apparatuur er precies gebruik gemaakt zal moeten worden. In ieder geval is het zeer belangrijk om bij de aankoop van een systeem met vloerverwarming die is aangesloten op stadsverwarming rekening te houden met de volgende zaken:
- Maak geen gebruik van zaken zoals een vloerverwarmingsverdeler, leidingen, kranen en radiatoren die zijn vervaardigd uit aluminium. Deze zijn namelijk niet geschikt om te gebruiken in combinatie met stadswarmte. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat ook een verdeler die geschikt is voor de aansluiting op een CV-ketel niet in een systeem met stadswarmte kan worden gebruikt.
- De verdeler die zal worden gebruikt voor het regelen van de vloerverwarming mag onder geen beding in de meterkast worden geplaatst. De leidingen, aansluitingen en meters die in deze kast zijn terug te vinden moeten immers goed bereikbaar zijn en blijven voor de nutsbedrijven.
- Vanuit een energiemaatschappij wordt steevast het advies gegeven dat vloerverwarming op een dermate manier dient te worden aangesloten dat een kamerthermostaat er geen (rechtstreekse) invloed op heeft. Kamerthermostaten hebben immers de functie om snel te reageren op veranderingen die optreden in de temperatuur. De snelheid waarmee deze anticipatie gebeurt is voor vloerverwarming echter onhaalbaar.
- Wanneer er veranderingen worden doorgevoerd aan de verwarmingsinstallatie in je huis zal door de leverancier van de stadswarmte ten allen tijde mogelijk warmteverlies in het stadswarmtenet opmerken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je er voor kiest om een radiator los te koppelen of vloerverwarming aan te sluiten. Omwille van deze reden zal de leverancier van de stadswarmte altijd op de hoogte gehouden willen worden van het ogenblik waarop de koppeling van de vloerverwarming aan de warmte afleverset plaatsvindt.
In beide gevallen, pas op met de temperatuur!
Zoals eerder in dit artikel reeds kort aangegeven is het zowel bij vloerverwarming stads- als op blokverwarming zeer belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van het water dat door de leidingen loopt. Een te hoge temperatuur kan namelijk ernstige schade aan de vloer als gevolg hebben. Het wordt wat dat betreft dan ook aangeraden om de temperatuur van het water maximaal tussen de 30 en 45 graden te houden. In diverse systemen wordt een temperatuur toegestaan tot 50 graden, maar zelfs dat is reeds teveel. Wil je er ten allen tijde zeker van zijn dat de temperatuur niet hoger komt te liggen dan wordt aangeraden? In dat geval kan je er voor kiezen om een zogenaamde maximaalthermostaat te laten plaatsen. Dit type thermostaat heeft als functie om de pomp van het systeem uit te schakelen wanneer de temperatuur te hoog wordt. Op deze manier kan schade aan uw vloer dan ook probleemloos worden voorkomen.
Conclusie
Hoewel het aansluiten van een systeem met vloerverwarming op stads- of blokverwarming geen enkel probleem vormt zijn er zoals je hebt kunnen lezen wel enkele zaken waar je beter rekening mee kan houden. Alleen op deze manier zorg je er namelijk voor dat je niet alleen op een voordelige en duurzame manier kan genieten van de vele interessante voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van vloerverwarming, daarnaast wordt ook mogelijke schade aan je vloer probleemloos voorkomen. Het mag dan ook duidelijk zijn, indien je woonst is aangesloten op stads- of blokverwarming is er helemaal niets dat je in de weg staat om deze te verwarmen met behulp van vloerverwarming.