Vloerverwarming komt in veel verschillende soorten en maten. Grofweg zijn er twee soorten te onderscheiden als het om vloerverwarming gaat:
Op Vloer&Verwarming.be lees je uitgebreid informatie over vloerverwarming. Neem de tijd en informeer je goed voordat je besluit vloerverwarming te kopen.
De geschiedenis van vloerverwarming
De eerste vorm van vloerverwarming komt uit de tijd van de Romeinen. Zij bouwden een verhoogde vloer die van beneden werd verwarmd d.m.v. een oven.
Doordat de vloer op pijlers stond kon de warmte zich gemakkelijk verspreiden. Door het gebruik van schoorstenen kon de rook worden afgevoerd. Het vuur werd op een centrale vuurplaats gestookt. Warme lucht stijgt altijd omhoog, hierdoor kostte het de Romeinen amper moeite om de vloeren te verwarmen. Ook in andere gedeelten van de wereld werd een dergelijk systeem ontwikkeld. Zo werd in Korea dezelfde soort vloerverwarming ontworpen die qua werking gelijk was aan die van de Romeinen.
Werking vloerverwarming
Door de gelijkmatige verdeling van warmte of radiatie zorgt vloerverwarming ervoor dat jouw huis op een efficiënte manier wordt verwarmd. De vloer wordt met een lage temperatuur verwarmd. Juist omdat de warmte zo goed is verdeeld over de hele vloer is de temperatuur ook goed verdeeld in de ruimte. Het zal bijvoorbeeld niet warmer in de keuken zijn dan in de woonkamer. Met een thermostaat kun je instellen hoe hoog je de verwarming wilt hebben. Er bestaan ook elektronische thermostaten, die kunnen worden voorgeprogrammeerd. Er is zelfs de mogelijkheid om je gehele centrale verwarming (radiatoren) te vervangen door vloerverwarming (zie ook: vloerverwarming als hoofdverwarming). Omdat vloerverwarming zo efficiënt werkt kiezen veel meer mensen voor deze oplossing. Op deze manier bespaar je niet alleen energie maar bespaar je ook op de energierekening, daarom is vloerverwarming een milieubewuste investering. Naast vloerverwarming bestaan er ook andere vormen zoals plafondverwarming en wandverwarming. Dit soort typen verwarming worden op dezelfde manier geplaatst als de vloerverwarming. Door het gebruik van isolatie kan er worden voorkomen dat de warmte de juiste richting op gaat (omhoog dus), lees meer over vloerverwarming isolatie. Lees ook meer informatie over de werking van vloerverwarming.
Korte video over vloerverwarming
Het filmpje hieronder geeft algemene informatie over vloerverwarming. De voordelen, de nadelen en het rendement worden onder andere besproken.
Verschillende systemen
Grofweg zou je kunnen zeggen dat er 2 verschillende soorten systemen zijn, namelijk: droogbouw en natbouw. Natbouw is de meest populaire van de twee. Bij natbouwsystemen wordt de vloerverwarming met buizen in het cement geplaatst. Bij droogbouw wordt de vloerverwarming op de vloer geplaatst. Wat men weleens vergeet is dat vloerverwarming ook om te koelen kan worden gebruikt. Daarnaast kan een vloerverwarming op een zonneboiler worden aangesloten i.p.v. een cv ketel. Meer informatie over vloerverwarmingssystemen?
Lees ook: welke vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming?
Zelf aanleggen of laten plaatsen?
Als je kennis hebt van vloerverwarming is het plaatsen ervan niet zo geheel moeilijk. Het plaatsen van elektrische vloerverwarming is bijvoorbeeld goed zelf te doen. Bij natbouwsystemen zoals het infrezen van vloerverwarming komt er echter veel meer bij kijken. Zo zou je moeten beschikken over een inslijpmachine(welke je kunt huren), maar geld kost en tijd en moeite om het apparaat te vervoeren. De voorbereiding is het meeste werk omdat u zeker moet weten dat u het goed doet. Het is daarom beter om een specialist in te huren, omdat u dan niet alleen garantie krijgt op uw vloerverwarming maar ook zeker weet dat het goed is gebeurd. Lees ook: vloerverwarming zelf aanleggen.
Prijzen
De prijs van vloerverwarming hangt af van jouw wensen. Als je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming dan zul je uiteraard meer betalen, dat geldt ook voor het oppervlakte dat je wilt. Wij blijven erop hameren dat het verstandig is om meerdere specialisten te vergelijken. Hierdoor kun je veel geld besparen en weet je waar je aan toe bent. Wil je ook 6 specialisten vergelijken? Klik dan hier en ontvang tot wel 6 prijsopgaven van verschillende vakmannen bij jou in de regio.
Hieronder hebben we de voordelen en nadelen van vloerverwarming opgesomd.
Voordelen
- Laag energieverbruik
- Verhoogt de waarde van je huis
- Geen radiatoren nodig
- Goede, prettige verdeling van de warmte
Nadelen
- Installatie kan veel tijd kosten, vloeren moeten namelijk opengebroken worden
- Bij tapijt als ondervloer wordt warmte tegengehouden
- Bij reparatie moet de gehele ondervloer worden opengebroken
- Trage opwarming